lauantai 26. heinäkuuta 2014

Päivä Naantalissa ja Laulu Naantalille


”Loistaa kuin Naantalin aurinko.”

Nyt taas pikkubussissa matkaamassa seuraavaan yöpaikkaan ja huomenna viimeinen kiertuepäivä ja esitys Tampereella. Tätä voisi jatkaa loputtomiin! Muutamienkin keskusteluiden jälkeen alkaa vähitellen hahmottamaan kaupungin ydintä, mikä tekee kaupungista juuri sellaisen kuin se on. Tärkeää on ollut löytää paikallisia. Kaupungeilla on eri henki ja on mielenkiintoista pohtia, millainen musiikki tuo esille juuri tietynlaisen hengen ja tunnelman, jota me olemme kokeneet kaupungeissa.

Tänään Naantalissa oli alussa vaikeaa löytää paikallisia Naantalilaisia. Paljon lähipaikkakuntalaisia kesäpäivänviettäjiä ja ulkomaalaisia turisteja. Päädyin kuitenkin juttelemaan naisen kanssa, joka on paikallinen ja vielä lisäksi matkaoppaana. Hän kertoi Naantalin historiaa ja selvitti mitä on Naantalin auringon taustalla. Se loisti Naantaliin veroja ja rahaa. Köyhään aikaan 1700-luvulla  ei saanut käydä kauppaa kuin Naantalin ydinalueella ja sen ympärille pystytettiin tulliaita. Aidan ulkopuolella ei saanut käydä minkäänlaista kauppaa. Kun tuli tulliaidan luo, portin yläpuolelle laitettiin puinen aurinko, joka kiillotettiin sianihralla, jotta kukaan joka portista kulkee tulliaidan sisäpuolelle, ei jättäisi huomioimatta verojenmaksua. Näin kerättiin tuottoa kaupungille.

Naantali huokui ihmisten puheissa historiaa, perinteitä, rituaaleja. Unikeonpäivät ovat suuri tapahtuma, jota varten ihmiset saapuvat Naantaliin. Huomenna onkin Unikeonpäivä, ja klo 7 aamulla heitetään joku henkilö mereen.  Tämä valittu henkilö paljastetaan vasta huomenna aamulla. Tämä on suuri kunnia, tulla heitetyksi mereen!

Oli hienoa kuulla historiaa ja ydinasioita Naantalista. Kuulla siitä, mikä on Naantalin henki. Tästä päivästä jäi mieleen lause, jonka eräs nainen lausui kun kysyin, mitä hän haluaisi sanoa Naantalille: ”Säilyttäkää, säilyttäkää, säilyttäkää vanha romantiikka.”

Ja tässä kaikkien ajatusten pohjalta tehdyt sanoitukset:

Laulu Naantalille


1. Suomen Venetsia, Suomen helmi.
Satama porttina, kirkon sylissä, ravintolat, meri ja muumit.
Lähdetään retkelle Ryövärisaareen.

Säilyttäkää, säilyttäkää, säilyttäkää
vanha romantiikka ja kirkkaasti loistava aurinko.

2. Vahva historia luo perinteitä.
Kylpyläromantiikkaa ja Unikeonpäivät.
Aamulla kello seitsemän joku saa kunnian lentää mereen.
Kaupungin herätys ja elvytys.

Vanha romantiikka, kirkkaasti loistava aurinko, loistaa kuin Naantalin aurinko.

3. Menneisyys näkyy nykyisyydessä.
Puinen aurinko kiillotettuna kullankeltaiseksi.
Naantalin aurinkoinen, merkkinä porteissa tuomassa vaurautta.
Historia elää tässä. Vanha merkki säilyy, läpi vuosisatojen. 

Vanha romantiikka, kirkkaasti loistava aurinko, loistaa kuin Naantalin aurinko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti